Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων
Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου
τ. Α’ Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Επικεφαλής του Συνδυασμού «ΙΟΝΙΟ ΔΥΝΑΤΑ! Κάθε νησί ψηλά»
 

Η Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ζάκυνθο, ενώ κλάδοι της οικογένειάς της είναι στην Κέρκυρα. Επτανήσια γέννημα και θρέμμα, επηρεασμένη σε όλη της την ζωή από τον πολιτισμό και την ιστορική ακτινοβολία του Ιονίου.

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Κοινωνιολογία και στην συνέχεια στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών του ίδιου Πανεπιστημίου.

Έχει πλούσια ευρωπαϊκή και διεθνή διαδρομή και παράλληλα εργάσθηκε από διάφορες θέσεις για την προβολή και ανάπτυξη των Περιφερειών και κυρίως των Ιονίων Νήσων. Λειτούργησε πάντα με επτανησιακή συνείδηση και ήταν διαχρονικά κοντά στα Ιόνια Νησιά. Δραστηριοποιήθηκα στα ευρωπαϊκά κινήματα εντός κι εκτός Ελλάδας για μία “Ευρώπη των πολιτών” και υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος στην συνέχεια της Διεθνούς Οργάνωσης «Γυναίκες της Ευρώπης».

Εκλέχτηκε, τρεις φορές ευρωβουλευτής και δύο φορές Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με διπλή πρωτιά. Για πρώτη φορά, Ελληνίδα ευρωβουλευτής έγινε μέλος του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και για πρώτη φορά, ευρωβουλευτής από την Ελλάδα εκλέχθηκε στην θέση του Α’ Αντιπροέδρου. Ανέπτυξε μία πολύπλευρη δράση για μία ανθρώπινη και ισχυρή Ευρώπη που προστατεύει τις αξίες και τα συμφέροντα των πολιτών της και την ειρήνη στον κόσμο.

Γνωρίζει άριστα τους μηχανισμούς λήψεως αποφάσεων στα ευρωπαϊκά όργανα και προσπάθησε από κάθε θέση να υποστηρίξει τα Ιόνια Νησιά και επιπλέον να δημιουργήσει συνθήκες για συνεργασίες τους σε επίπεδο μεσογειακό και ευρωπαϊκό. Έδωσε πολλές μάχες για την Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη την έξοδο της χώρας μας από τα Μνημόνια και για το ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων 2009-2014.

  • Η Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου ως Α’ Αντιπρόεδρος εκπροσώπησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε Συναντήσεις Κορυφής, είχε ως αρμοδιότητα τα πιο σημαντικά χαρτοφυλάκια και έφερε εις πέρας με επιτυχία διαπραγματεύσεις ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα, όπως οι ναυτιλιακές μεταφορές, οι χρηματοδοτήσεις των περιβαλλοντικών προγραμμάτων, η ασφάλεια στις αερομεταφορές, η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
  • Είχε επίσης την πολιτική ευθύνη της μεγαλύτερης Διοικητικής Μονάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως προς τον αριθμό του προσωπικού και τον προϋπολογισμό, όπου επέδειξε όραμα, καινοτομία και αποτελεσματικότητα.
  • Ως μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Περιφερειακής Πολιτικής,Μεταφορών και Τουρισμού, Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων έπαιξε σημαντικό ρόλο για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών πόρων και των χρηματοδοτικών εργαλείων στις Περιφέρειες της χώρας μας για την περίοδο 2014 – 2020.
  • Υπήρξε πρωτεργάτης για την αναβάθμιση της Ευρωμεσογειακής συνεργασίας και μέλος στην Ομάδα Εργασίας του Προέδρου N. Sarkozy για την «Ένωση για την Μεσόγειο», μία νέα προοπτική στις μεσογειακές χώρες της Ε.Ε.
  • Εργάστηκε συστηματικά για την δημιουργία της ΜΕΓΑ Περιφέρειας ΙΟΝΙΟ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ με νέες ευκαιρίες δραστηριοτήτων και χρηματοδοτήσεων για τα Ιόνια Νησιά και την Δυτική Ελλάδα.
  • Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι ιδιαιτερότητες των νησιών ήταν πάντα στην καρδιά της πολιτικής δραστηριότητάς της. Εκλεγμένη Δημοτική Σύμβουλος Αθηναίων με αρμοδιότητα τα ευρωπαϊκά προγράμματα, εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη Διακομματική Ομάδα των ευρωβουλευτών, αιρετών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με στόχο «Μία Ευρώπη κοντά στις τοπικές κοινωνίες».
  • Ως επτανήσια Ευρωβουλευτής υπήρξε διαχρονικά μέλος της Διακομματικής Ομάδας «Ευρωπαϊκά νησιά» για την ανάδειξη και αντιμετώπιση των διαθρωτικών προβλημάτων των νησιών και την ένταξη της «νησιωτικότητας» στην Συνθήκη της Λισαβώνας.
  • Με πρωτοβουλία της Ρόδης Κράτσα, η οποία υιοθετήθηκε από τα ευρωπαϊκά όργανα, καθιερώθηκε η 20η Μαΐου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Ναυτιλίας και Θάλασσας, πρωτοβουλία σημαντική για την προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας και ιδιαίτερα των νησιών μας.
  • Ως Αντιπρόεδρος εργάσθηκε για την αναβάθμιση των θεσμικών σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την Επιτροπή Περιφερειών, όπου συμμετέχουν αντιπροσωπείες εκλεγμένων στην Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση από τις χώρες της Ε.Ε.
  • Με ποικιλία εκδηλώσεων της Ρόδης Κράτσα προβλήθηκαν οι ελληνικές Περιφέρειες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ιδιαίτερα τα Επτάνησα.

Μεταξύ αυτών:

– Έκθεση: «Ευρωπαϊκός Τουρισμός κι Ελλάδα».

– Παρουσίαση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων Π.Ο.Π. από τα Επτάνησα.

– Έκθεση και εκδηλώσεις με θέμα: «Ιόνια Νησιά. Σταυροδρόμι Πολιτισμών» με την συνεργασία και την συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και παραγωγικών φορέων από όλα τα Ιόνια Νησιά.

– Παρουσίαση της Επτανησιακής Μουσικής από το μουσικό συγκρότημα «Τραγουδιστάδες της Ζάκυνθος».

Η Ρόδη Κράτσα έχει τιμηθεί με υψηλές διακρίσεις από Αρχηγούς Κρατών και
Εκκλησιών, όπως και από Διεθνείς Οργανώσεις.
Είναι επίτιμη Διδάκτωρ δύο ξένων Πανεπιστημίων.

Το 2014 ανέλαβε Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής.

Έχει τιμηθεί για το έργο και την δράση της με υψηλές διακρίσεις από Αρχηγούς Κρατών και Εκκλησιών, από Διεθνείς Οργανισμούς και Πανεπιστήμια.

Είναι μέλος διαφόρων κοινωνικών και επιστημονικών φορέων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διατηρεί ένα σημαντικό δίκτυο επαφών και συνεργασιών, το οποίο αξιοποιεί προς όφελος της εξωστρέφειας των Ιονίων Νήσων.

Το 2019 εκλέχτηκε Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων με όραμα και στρατηγική για να οδηγήσουμε μαζί τα νησιά μας σε μία σταθερή ανάπτυξη και ποιότητα ζωής για όλους.

Είναι μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρώπης, όπου αναδεικνύει τις προκλήσεις των νησιωτικών περιοχών και διεκδικεί πολιτικές χρηματοδοτήσεις για τις ιδιαίτερες ανάγκες τους.
Σήμερα συνεχίζει τον αγώνα ως υποψήφια εκ νέου Περιφερειάρχης.

«Ζητώ την δική σας στήριξη κι εμπιστοσύνη για να συνεχίσουμε μαζί και δυνατά.

Μπορώ να σας εγγυηθώ πως τα Ιόνια Νησιά θα ανεβαίνουν όλο και πιο ψηλά!»