logo

ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ KAI ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Με μεγάλη χαρά δεχθήκαμε το αίτημα να συμμετάσχουμε στην εκδήλωση «2023 Local Change for Global Impact Summit»  που διοργάνωσαν οι ALLION NET, ACS Athens και   IDEAGENGLOBAL σε συνεργασία με τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, που έλαβε χώρα στις 20 Ιουλίου 2023 στην Κέρκυρα, για να παρουσιάσουμε καινοτόμες δράσεις της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Η πρώτη δράση που παρουσιάστηκε ήταν η συγκρότηση και η λειτουργία του Ionian Film Office, με έδρα την Κέρκυρα και αντένες σε όλα τα νησιά των Περιφερειακών Ενοτήτων: Κέρκυρας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Λευκάδας. Πρόκειται για ένα Γραφείο προσέλκυσης και πολύπλευρης υποστήριξης οπτικοακουστικών παραγωγών το οποίο αποτελεί το σημείο πρώτης επαφής και αναφοράς, πριν και κατά τη διάρκεια γυρισμάτων κινηματογραφικών παραγωγών στα Ιόνια Νησιά. Το άρτια οργανωμένο Film Office της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, μπορεί να εγγυηθεί την απρόσκοπτη κι επιτυχημένη ολοκλήρωση μιας οπτικοακουστικής παραγωγής. Οι άνθρωποι που το πλαισιώνουν, συνδυάζουν το πάθος για τους δημιουργικούς τομείς της οικονομίας με την παράλληλη ικανότητα μιας αποτελεσματικής και ψύχραιμης διαχείρισης καθώς και άμεσης παρέμβασης για κάθε παραγωγικό ζητούμενο, όποτε κι αν αυτό εμφανιστεί. Το Ionian Film Office υποδέχεται την οποιαδήποτε παραγωγή, με σκοπό να την πληροφορήσει, να εντοπίσει τοποθεσίες, να διευκολύνει την έκδοση αδειών και να κάνει την κινηματογράφηση πιο εύκολη με κάθε δυνατό τρόπο. Πρόκειται για έναν πολύτιμο συνεργάτη στο απαιτητικό πρόγραμμα των γυρισμάτων, έναν πραγματικό σύμμαχο, έτοιμο να ανταποκριθεί ανά πάσα στιγμή στις υψηλές προσδοκίες κάθε παραγωγής.

Από την έναρξη της λειτουργίας του τον Ιανουάριο του 2021 έως και σήμερα έχει υποστηρίξει σημαντικές παραγωγές, όπως ιστορικά ντοκιμαντέρ, ταινίες μεγάλου μήκους και τηλεοπτικές σειρές, μεταξύ των οποίων η τηλεοπτική σειρά Maestro In Blue του Χριστόφορου Παπακαλιάτη που προβάλλεται  παγκοσμίως στην πλατφόρμα  NETFLIX, η μεγάλου μήκους ταινία Γάμος α λα ελληνικά 3 της  Ελληνοκαναδής  σκηνοθέτιδος  Νία Βαρδάλος που θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες τον Σεπτέμβριο του 2023 και άλλες παραγωγές που έχουν εκτελέσει ήδη γυρίσματα και βρίσκονται  στη διαδικασία της μετά παραγωγής.

Αξιοσημείωτη καινοτομία στον τομέα της επικοινωνίας και διεθνούς προβολής του Ionian Film Office αποτελεί επιπλέον η ψηφιακή μορφή του στο χώρο του Μετα-Σύμπαντος  (Metaverse), μια τεχνολογική δυνατότητα η οποία δημιουργήθηκε από την ομάδα του Ερευνητικού Εργαστηρίου  Διαδραστικών Τεχνών του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, η συμβολή του οποίου στη δημιουργία και λειτουργία του Ionian Film Office υπήρξε καθοριστική.

Σημαντική δράση και ιστορικό ορόσημο για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ήταν η πρώτη συμμετοχή της, τον Μάρτιο του 2022, στην Παγκόσμια  Έκθεση  DubaiExpo2020, όπου με πρωτοβουλία της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου παρουσιάστηκε τόσο η Περιφέρεια όσο και πολλοί τοπικοί φορείς στο ελληνικό περίπτερο. Η προβολή της ΠΙΝ πραγματοποιήθηκε αφενός με αυθεντικό οπτικοακουστικό υλικό που παράχθηκε ειδικά γι αυτό τον σκοπό με τη συνδρομή του Ιονίου Πανεπιστημίου και αφετέρου με τη διοργάνωση δύο εκδηλώσεων.

Η πρώτη εκδήλωση είχε ως θέμα τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και παρουσιάστηκε στις καλεσμένες  της ΠΙΝ η δραστηριότητα γυναικών επιχειρηματιών της Περιφέρειας σε τομείς όπως η χειροτεχνία, η αρωματοποιία, η φιλοξενία, η τοπική γαστρονομία κλπ.

Η δεύτερη ήταν η κεντρική εκδήλωση με καλεσμένους σημαντικούς φορείς, όπως το Τμήμα Τουρισμού του Ιονίου Πανεπιστημίου, η Fraport Greece, ξενοδόχοι της Περιφέρειας που καινοτομούν στη βιωσιμότητα και το περιβάλλον, τουριστικοί πράκτορες, Πανεπιστήμια των ΗΑΕ και αεροπορικές εταιρείες. Με αφορμή τη συγκεκριμένη εκδήλωση και τη δικτύωση που ακολούθησε παράχθηκε  ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Επετεύχθη για πρώτη φορά η απευθείας αεροπορική σύνδεση των ΗΑΕ με την Κέρκυρα μέσω της αεροπορικής εταιρείας  FlyDubai, με πτήση  Ντουμπάι – Κέρκυρα, 2 φορές την εβδομάδα, ένα δρομολόγιο που  ξεκίνησε να εκτελείται  τον Ιούνιο του 2023. Μπήκαν επίσης οι βάσεις για μελλοντική συνεργασία μεταξύ των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων εκατέρωθεν.

Παραμένουμε θερμοί υποστηρικτές παρόμοιων πρωτοβουλιών για την ανάδειξη της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, αξίες που αποτελούν την αιχμή του δόρατος στο πολιτικό όραμα της Περιφερειακής μας Αρχής.

Άντζελα Κροκίδη

Γραφείο Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων

Ionian Film Office

Διεύθυνση: Βελισσαρίου 34, Κέρκυρα 49100

Τηλ: 2661046506

E-mail: info@ionianfilmoffice.eu  ionianfilmoffice@gmail.com Website: https://ionianfilmoffice.eu/